понеделник, 22 юли 2013 г.

Нов успех на българските математици в Хонг Конг с който се гордеем!

В петък 19 юли 2013, около 15 часа на летище София кацна самолет на катарските авиолинии с който през Доха се завърнаха от Хонг Конг 4 отбора български математици.
Имаше тържествено посрещане, много снимки, телевизионни репортажи, щастливи деца, родители и учители.


И как да е другояче щом нашите математичета пътуваха 14 часа почти до другия край на света, за да премерят сили и знания с връстниците си от 44 държави.
Престижното състезание по математика Po Leung Kuk 2013 за деца до 13,5 г се проведе от 14 до 20 юли в Хонг Конг и от България участваха отборите на Софийската математическа гимназия, Първа частна математическа гимназия, 125 СОУ и МГ" Баба Тонка" Русе.

Нашите деца са се представили страхотно - резултатите са 5 сребърни и 6 бронзови медала в индивидуалното състезание и множество купи и отличия в отборното и груповото класиране.
Сребърни призьори индивидуално са:
Калина Шкендерова, 125 СОУ
Владимира Иринчева, ПЧМГ
Радомир Пеев, МГ Русе
Борислав Антов, СМГ
Иван-Александър Мавров, СМГ,
а отборът на СМГ е на 2ро място отборно сред 44 държави.
Поздравления за чудесното представяне на всички деца и техните ръководители Ивайло Кортезов, Петя Тодорова, Димитър Димитров, Антоанета Стоянова и други.
Можете на видите репортажите на БНТ и БТВ и да добиете поне малка представа за хубавите емоции на софийската аерогара на деца и родители.


Тъй като Владимира Иринчева е едно  от децата на ГенСофт, веднага от летището дойде в офиса на фирмата - щастливият татко да почерпи за сериозния математически успех да дъщеря си.



Набързо се спретна малко фирмено тържество, където в шеги и закачки колегите от ГенСофт си припомниха своите състезания и успехи. Генчо Чокоев припомни колко много задачи решаваха с Влади на последния тийм билдинг и колко много се гордее с нея.
Всеки искаще да се снима с малката математичка. А тя беше донесла няколко красиви монети от хонгконгски долари като сувенири за колегите и показа една огромна тайванска маска, която е получила като подарък.



Влади показа много снимки и набързо разказа за екзотичното пътешествие и трудното математическо състезание Po Leung Kuk.

За нея това е било първо участие в международно математическо състезание извън страната, първо летене със самолет и първо ходене в Хонг Конг.
Много е впечатлена от мащабите на града и небостъргачите.


Докосване до много различна култура, странна азиатска кухня, особен влажен климат и друга религия - много ярки впечатления за много кратко време.

Домакините на математическото състезание Po Leung Kuk определено са се постарали да направят едно трудно и тежко математическо състезание с 2 етапа (индивидуален и отборен) като фестивал и празник за децата. 
Тържественото награждаване е било на висота.
Влади освен награда за 2ро място в индивидуалното състезание е взела още медали "Merit" -отличие за четвърто място в отборната и груповата надпревара с отбора на своето училище -Първа частна математическа гимназия. 

Поздравления за Богдан Симеонов, Мария Богданова и Кристиян Василев който са спечелили 27 точки в отборното, но за съжаление са били в супер трудна група и не са могли да се класират по-напред.
Учителите и директорката на ПЧМГ г-жа Влъчкова могат да се гордеят, че за кратко време постигнаха такива добри резултати в състезанията по математика.




Тържествената вечеря на награждаването е била и празник на запознанствата с деца от другите отбори, от различните държави, размяна на сувенири и много, много снимки.
А нашите момичета - руси, хубави и с красиви народни носии са били атракция за всички и най-желаните за приятелски снимки.


А да не пропуснем най-ценното отличие, което донесоха децата от бъларските отбори - голямата купа за най-добро представяна на културната вечер.
С кръшна българска ръченица малките математици грабнали сърцата на публиката и доказали, че освен да решават задачи умеят и добре да играят.



За задачи няма да говорим - има си специализирани сайтове да се информира човек за проблематиката и трудността на конкретното математическо състезание.
За нас е важна емоцията и положителното настроение, което организаторите са се постарали да дадат на толкова много деца от цял свят.
За награда след изморителното и трудно състезание всички деца са били поканени на разходка в хонгконгския Дисниленд
.

...С удоволствие да напуснем настоящето и да се пренесем в света на миналото, бъдещето и фантазията...

Увеселителният парк е едно прекрасно кътче за деца и възрастни, в което времето не стига да разгледаш толкова много атракции, старинни улици, филмови декори и замъци.
Особено когато си на дванадесет - изкушенията и желанията са много, а времето - малко :)

Важното е винаги да носиш доброто си настроение и фантазията със себе си.

...И да следваш мечтите си...

Ръководството на ГенСофт се гордее с успеха на нашето момиче и всички талантливи български деца - нека все така да ни радват и да сбъднат мечтите си!