четвъртък, 11 април 2013 г.

Sofia StartUp Weekend Mobile 5-7април 2013 с лични впечатления на колегата Никола Иринчев - лидер на отбора, получил специалната награда на Microsoft


На 5,6 и 7 април 2013 централата на Vivacom в София бе домакин на едно уникално технологично събитие - StartUp Weekend Mobile.
StartUp Weekend е необикновен уикенд, който събира програмисти, дизайнери и маркетолози в екип да измислят и реализират своя бизнес идея като готов продукт.
Стартъпите са страхотно предизвикателство за предприемчиви и талантливи млади хора - стига да имаш желание можеш да участваш направо като се присъединиш към някой отбор или на място да сформирате нов от съмишленици - ентусиасти. Атмосферата е страхотна и си заслужава да се види!

Темата на сегашното издание на StartUp Weekend бяха мобилните приложения, а в него участваха над 120 човека, които стартираха разработването на 25 проекта/ избрани след петъчното гласуване като надеждни за монетаризация. Кой с какво участва на StartUp Weekend Mobile можете да прочетете в обзорната статия на New Trend.
В неделя следобяд екипите демонстрираха и защитаваха своя прототип пред компетентното жури от бизнес инвеститори и IT специалисти.
Победителите вече са известни - честито на екипите, разработили мобилните приложения:
#1-Talkie - приложението учи малките деца на чужди езици, като им показва картинки, изговаря думите и кара малчугана да ги повтаря.
#2-Mathemania - много полезна игра за деца, които като решават задачки, състезавайки се един с друг ще заобичат математиката :).
#3-Colorfit.me - приложението търси модни артикули по цветове.
Виж победителите на http://www.mobilenews.bg/vijte_pobeditelite_na_sofia_startup_weekend_2013.html.


И тъй като имахме наш представител на това занимателно и изтощително събитие StartUp Weekend Mobile - колегата Никола Иринчев от ГенСофт бе така любезен да ни разкаже лични впечатления след кратка реанимация след изтощителния 54-часов творчески маратон.

Никола Иринчев бе лидер на екип в състав: Никола Иринчев и Мария Железова /разработчици/, Николина Петрова /дизайнер/, Искрен Митев и Николай Николаев /маркетолози и бизнес валидатори/.
Младежите измислиха и реализираха през стартъп уикенда мобилното приложение за геолокация на интересуващите ви събития Epicenter


  • Никола, защо реши да участваш на StartUp Weekend Mobile?

    Това е второ мое участие на такова събитие и главната причина да повторя е изключително положителните емоции, които свързвам с първия StartUp Weekend.
  • Как избра екипа - познавахте ли се предварително, работили ли сте по общи проекти друг път?

    С Мария Железова се познавахме от преди и бяхме решили заедно да участваме.
    С другите членове на екипа се запознахме случайно на събитието и всъщност, точно възможността да се запозная с изключително талантливи хора, е  една от главните причини да ходя на StartUp Weekend.

  • Как избрахте темата, как ви хрумна идеята за мобилното приложение Epicenter?

    Две седмици преди Sofia StartUp Weekend Mobile имаше Хакатон, организиран от Майкрософт, който за малко да изпусна, защото не знаех за него.
    Разбира се, събитието Хакатон бе обявено във Facebook, но най-вероятно е останало заровено под тоновете снимки на котенца, тортички и бебета , които заливат feed-а ми.
    Тогава реших, че би било полезно да има единна платформа за обявяване на събития, която да агрегира и категоризира събитията от всякакви източници и да дава на крайните потребители смислен списък със събития.
  • Разкажи ни какво беше предизвикателството като техническа реализация на вашето мобилно приложение Epicenter ?

    Самото приложение не е нещо кой знае какво като функционалност, но това е следствие от факта, че го започнахме от нулата в събота сутринта.
    Отчитам като голям успех, че реализирахме всички слоеве на комуникация, които присъстват в една истинска мобилна апликация:
    имаме Front-end слой с атрактивен дизайн, благодарение на Николина Петрова;
    имаме back-end слой, разработен чрез WCF технологията на Microsoft
    и накрая имаме Persistence слой, който се грижи да за съхраняването на информация / за което се погрижи Мария :)/.
    Друго съществено при избора на технологии е, че сме ползвали лесно скалируеми решения - цялата ни сървърна част е разположена в Azure и съответно лесно бихме могли да добавяме нови мощности в случай, че потребителите нарастнат.
    А самото мобилно приложение е писано на C#, което ни позволява да преизползваме голяма част от кода при пренаписване на приложението за други платформи.
  • В крайна сметка какво представлява това ваше мобилно приложение Epicenter?

Целта на мобилното приложение Epicenter е да открива важните за теб събития като използва алгоритми за разпознаване на текст и прави категоризация според интереси и локация.
Главен изглед на програмата с карта с текущите събития, оцветени в цветовете на категорията си.

Потребителите  имат право да прекатегоризират събитията, да ги коментират, да слагат картинки и да обелязват присъствие на това събитие / Ама истинско! За разлика от Фейсбук тук не можеш да се отбележиш, ако не си в радиус от 1 км от местоположението на събитието/.


Изглед на конкретно събитие и възможност за присъединяване към него и добавяне на коментари.

Друга интересна функционалност е т.нар."пътуване във времето" , която ти позволява да извадиш изминалите събития за даден период по темата която те интересува.
Списък с категориите, който дава възможност на потребителя да скрива или показва някоя категория или подкатегория.
А търсенето по геолокация позволява когато знаеш, че след 2 дни ще си в Пловдив да видиш какви интересни събития има там и да си планираш какво интересно можеш да посетиш в района.
Самото име на мобилното приложение Epicenter бе провокирано от идеята за персонализация на събитията, които интересуват даден потребител - т.е. той е в центъра на нашата локация - и по интереси, и по местоположение /да показва най-близките до теб събития/

Списък със събития, подредени по разстояние от потребителя.
Можеш да следваш интересните за теб потребители - като например Microsoft - и да получаваш известия за техните събития.
Необходимата огромна информация като база данни ще се попълва и от самите потребители, и от всички възможни публично достъпни уеб-места за събития - Facebook, Eventim и т.н.
  • Огромни поздравления заради специалната награда на Майкрософт България. Кажи каква и защо?

    Прототипът на Epicenter беше написан за Windows Phone и проектът спечели наградата на Microsoft за Windows Phone/Windows 8 приложение.
    Разбира се, журито си има свои критерии да даде наградата точно на нас, но според мен главните причини са наистина стилния дизайн на приложението; фактът, че е напълно работещо, а и нямахме конкуренция :).
    Много малко бяха проектите, таргетиращи Windows 8/ Windows Phone платформите, което за мен беше доста учудващо, имайки предвид колко лесно се пише за тях.
    Специалната награда от Microsoft България е чисто нов Windows 8 таблет, който е наистина впечатляващ!






  • Какви са ти личните впечатления от организацията на Sofia StartUp Weekend Mobile?
    Организацията беше на много високо ниво и всякакви проблеми се отстраняваха мигновено.
    Например, когато се разбра, че рутерите не са достатъчни, че да осигурят стабилен интернет на 150 човека - веднага се появи специалист от Виваком, който започна да прекарва мрежови кабели, за да се осигури безпроблемната работа на екипите.
    Атмосферата беше фантастична - да бъдеш част от събитие, в което толкова много хора работят абсолютно безспирно в името на някаква идея е много зареждащо.
    Една голяма част от програмистите останаха да работят и през нощта , а имаше хора, които не бяха спали от 3 дни и въпреки това не се сещаха, че имат нужда от сън - идеята беше много по-важна от дребните неудобства :)
    Поздравявам моя екип и всички стартъпери!