четвъртък, 22 декември 2011 г.

Как работи складова програма в Месокомбинат

Да заколим прасето!

Бай Иван Рендето си гледаше прасенце. Хем да помогне на пенсийката, хем да нахрани  „гражданите”. Прякора му идеше от наполовина от професията му – дърводелец преди време, наполовина от навика му в петък вечерта да се отбие в кръчмата и после другарите му да го дотъркалят пиян като ренде. Леля Славка – жена му го кълнеше и налагаше с метлата, а той обещаваше да е за последно.

По Коледа родата се събра, Прасчо предаде богу дух и до тавата с пръжки и домашно винце се заформи сладка приказка. Любимец на бай Иван беше внука му Иванчо – мениджър в месокомбината в  областния град. Всяка година внучето увещаваше дядо си, че не е изгодно да се гледа прасе, а дядото го пращаше където трябва. Тази година разговорът пак се завъртя в тази посока. Само че малкия Иванчо, иначе казано г-н Иванов беше подготвен. Веднага извади лаптопа и се похвали на дядо си:

-Тука ми инсталираха една програмка, дето научно ще ти докажа, че нямаш финансов интерес да гледаш прасе. Виж сега дядо – колко ти струваше прасенцето?
-120лв. за 15кг. живо тегло. Ама се пазарих както трябва, той дядо ти не е вчерашен... Както едно лято през 72-а бях на пазара и...
-Добре де, знам я тая история за пазара. Колко време и с какво го храниш?
-С трици, хлебец, малко царевица. Март месец го взех и ей го сега 150кила шопарче!
-300кг. трици по 60ст. 200кг. царевица по 80ст. хляба няма да го смятаме, работата също. Глей сега какво се получи - 3лв./кг живо тегло.
производство на месо

-Видя ли бе келеш, че дядо ти може да си прави сметката. – ухили се бай Иван Рендето.

-Правиш си я дядо, ама без кръчмаря. Значи от тия 150кг ти си изкарал 30 кг. бут, 4кг. рибици, 20кг. плешка, 20кг. сланина,.. – младежа си говореше под носа и си щракаше на машинката.
-Виж сега колко ти излиза килото свински бут.
технология на месопроизводство
Бай Иван се понамръщи като видя числата и килна каскета си назад. А внучето не спираше.
-Дай сега да видим какво ще го правиш това месо – значи за кило кюфтета ти трябва 400г. плешка, 150г. сланина, 200г. лед..
производство на кюфтета
-Какъв лед бе момче – ти сладолед от кюфтета ли ще ми правиш?
-Абе дядо така се правят кюфтета.
-Прави се на дядо ти суджука така. Славке – ела го виж тоя хубостник, лед в кюфтетата ще слага.
На това ли са ви учили пет години в града? Те затова и кюфтетата са ви такива – сложиш буца на скарата, вадиш на дедо си мъдото. Я зарежи кюфтетата, дай да направим луканка.

-Добре дядо, пишем луканка: 400г месо, 150г. сланина, свинско черво 30см, чубрица, чер пипер, 300г. прат, червен пипер, сминдух..
-А това вече е по-добре, само дето това прат дето го слагаш то пък какво е?
Иванчо се поизчерви, смотолеви нешо под носа си и продължи да чука на компютъра.
-Казвай бе момче, това ще да е някаква нова подправка. Ама много слагаш – 300г. на кило. Че ние само прат ли ще ядем?
-Ами ще ядем дядо, то цяла България го яде и ние ще го ядем. Ама по-добре да не знаеш какво е.
-Мани го прата – слушай сега на дедо си рецептата. Бай Иван диктуваше, а младежа записваше.

производство на луканка


-Много скъпа тая луканка бе дедо – излезе 15лв. килото.
-Амче 15,  в магазина е 25. Ама такава луканка и вие не можете да направите – прат ще ми слага в луканката!
-Дядо, ние ако работехме с такава себестойност щяхме да фалираме!
-Че фалирайте де, тогава пак ще дойдеш на дедовия. И ще търсиш в кочината нещо да грухти. Дай да видя пак сметките ти и да ми кажеш как се работи с тая пущина. Аз ако се науча на тая програма ще видиш ти кой може и кой не може да си прави сметката.
-Нямай грижи дядо, за другата Коледа ще ти докарам и на тебе компютър, а за научаването нямай грижи – те хората ще те научат. И на съботно-неделни курсове ще те пратим да можеш да си следиш цената на триците и от къде да ги купиш най-изгодно.

Бай Иван Рендето се подсмихна под мустак, опъна ухото на внука си и сръбна сладко-сладко от винцето и си помисли: „Умно ми е момчето, ама още има да се учи от дядо си. Пък кой знае, може и аз нещо да науча от него. Ама прат в луканаката няма да слагам”.



Поздрави: бай Пешо