четвъртък, 14 март 2013 г.

Направих си Passbook карта и сега какво ?


Тъй като наскоро писахме за новата функционалност в програмата GenSoft MoneyWorks какво представляват Passbook картите и как се създават, време е да напишем и няколко идеи с практически съвети как се използват Passbook картите.

Още при процеса на създаване на електронните карти в модула "Passbook карти" накрая имате бутон "Изпрати по имейл".
 Ако предварително сте подготвили списъка с имейли на вашите клиенти можете да действате, но трябва да имате предвид няколко неща:


  • Когато пращате електронна карта на клиента рядко знаете с каква операционна система е неговия смартфон / и дали въобще има такъв/, затова препоръчваме на отбележите чек боксчето "Android" за всеки случай - така вашият клиент ще получи следното писмо:




  • Ако не се отбелязали чек-боксчето за Android означава, че картата е предназначена по подразбиране само за потребителите на Apple и писмото ще бъде в съкратен вариант - до пунктираната линия.
    Това е така, защото феновете на Apple са привилигировани - за тях приложението Passbook  е вградено в новата iOS6 и те не трябва да полагат никакво усилие - само трябва да дръпнат файлчето от писмото на телефона си и веднага ще им се инсталира вашата Passbook карта на телефона и ако сте достатъчно изобретателни и атрактивни в отстъпките - ще се затичат към вашите обекти ;)
  • За феновете на Андроид има малко усложнение - първо трябва да си свалят PassWallet от Google Play. Приложението PassWallet има аналогични функции на приложението Passbook,  а именно представлява вашия дигитален портфейл в който складирате вашите електронни карти, билети, ваучери, талони, купони - въобще всичко, за което в реалния свят все няма достатъчно място  /особено ако сте жена и обичате много карти с отстъпка! /.
    Вариантите са два - или да направите търсене в Google Play с ключова дума Passbook, или да използвате наготово линка от писмото, което сме генерирали специално за улеснение на клиентите с Android.
  • Може би обяснителният текст трябва да се разшири, като се уточни, че този файл няма смисъл да се сваля на компютъра, тъй като е за телефон. И ако клиентът не е отворил пощата си през браузъра на своя смартфон най-доброто, което трябва да направи е да препрати писмото на имейла, който ползва за телефона ;)
    След време тези обяснения ще са излишни, но сега са абсолютно наложителни, тъй като фирма GenSoft е първата в България , която предоставя възможност да се правят електронни карти за клиенти през складовата програма MoneyWorks. Всяко ново начало е трудно, но идва края на пластмасовите карти за отстъпки, които претъпкват нашето портмоне.



Друга съпътстваща дейност в употребата на електронни карти е да си създадете QR код, който е модерен и много полезен за потребителите за смартфони, какъвто е вашият таргет - и съвсем скоро ще сме всички ние ;)

  • Как можете да си създадете QR код? - като използвате една от многото програмки, която Google ще ви предложи, например QRhacker
  • Какво да има във Вашия QR код? - най-вече линк към създадената от вас Passbook карта, за да може хората със смартфоните да отидат на линка, от който да вземат вашата електронна карта безпроблемно.
  • Как да го използвате?Този QR код е хубаво да го сложите на вашия сайт, да си отпечатате стикери с него, които да залепите на витрините на вашите обекти, да го разпечатате на флаери и плакати, за да можете да привлечете лесно офлайн така желаните от вас дигитални потребители.




Да предположим, че след толкова обяснения вашият клиент се е оправил и се е въоръжил с Вашата Passbook.
Какво да очаква от вас?

Вашето въображение - да проявите творчество,  изобретателност, маркетингов микс , за да дойде при вас !
И нека маркетинг не е мръсна дума, синоним на прецакване - напротив, в 21 век маркетингът е този, който създава ползи на клиента и доставя удоволствие на потребителя с изгодни предложения за покупка.
Какво можете да предложите на вашите клиенти?
Най-малкото можете да направите карти за лоялни клиенти, клубни карти - както ние си имаме карта "Клуб ГенСофт приятели" и даваме специално отношение на нашите членове.


Какво още можете да предложите на вашите клиенти? 

  • промоционална карта за отстъпка - за конкретен период или повод
  • карта на стойност 80лв, заредена със 100 лв за покупки във вашия магазин
  • ваучер за подарък за РД или друг повод
  • талон за отстъпка при някакъв оборот...

Вижте сайтовете за групово пазаруване какъв бум отбелязаха - всеки човек иска да се чувства доволен от пазаруването на сметка, феромоните на щастието от изгодна сделка са движеща сила при пазаруване.
Затова дайте на своите клиенти това, което искат и очакват от вас!
Passbook картите дават възможност на маркетолозите да развихрят въображението си и да експериментират с почти нулев бюджет - не е необходимо да се правят 5000 пластмасови карти за дадена маркетингова кампания или да се отпечатват 10000 талона за определена промоция - всичко това  може да се прави дигитално - чрез електронните карти.
На проведеният IAB България на 5 март 2013 година мобилните оператори отчетоха почти двоен ръст в потреблението на мобилен интернет и продажбите на смартфони - така, че тенденцията е ясна. До година - две смартфонът ще бъде нашата дясна ръка и улеснение за всичко в нашето ежедневие, а ние трябва да сме готови да отговорим на предизвикателството на най-новото.
Бъдете модерни!






понеделник, 11 март 2013 г.

Електронни листовки на шофьорския изпит от днес

От днес, 11 март 2013 започна първата стъпка по проекта електронно правителство.
Всички изпитни центрове на Изпълнителна Агенция "Автомобилна администрация" бяха снабдени с 300 таблета за провеждане на теоретичния изпит на кандидат-шофьорите, а БНТ излъчи репортаж  и интервюта с курсисти, които не са притеснени от новата форма на изпитване.
Все пак сега е по желание, т.е. с предварителна заявка автошколите определят кои 25% от тяхните курсисти ще положат електронен кандидат-шофьорски изпит - докато според нормативите на ИААА с всяка следваща година този брой трябва да се увеличава
50% за 2014

75% за 2015
100% за 2016.
Транспортният министър Ивайло Московски заяви в своето интервю, че задължителното видеонаблюдение и електронния изпит са нещата, с които се гордее отиващото си правителство и много се радва за намалелите смъртни случаи и травми при ПТП в последните 2 години, които той свързва с новите изисквания за подготовка на кандидат-шофьори и новия формат на изпита за водачи на МПС.
Електронните листовки имат свое предимство - можеш да коригираш своя отговор многократно, за разлика от хартиените и веднага като натиснеш бутона за "Край" мигновено научаваш своя резултат.

През 2016 година трябва да забравим за хартиените листовки, да бъдем модерни и актуални като решаваме листовките на КАТ на таблет. Отдавна КАТ не провежда кандидат-шофьорски изпити, а ИА "Автомобилна администрация", но "Листовките на КАТ" са станали нарицателно при подготовката за теоретичния изпит за свидетелство за правоуправление на МПС.
Дори първото CD -първият електронен вариант на листовките от GenSoft и Зелена вълна през далечната 1999 година се казваше MotoTest - Листовките на КАТ.

Фирма "Зелена вълна" и нейният основател Теньо Тенев винаги са сред първите в новостите:
от месец в автошкола "Зелена вълна" предлагат като бонус таблет на всеки записал се курсист, заплатил пълната такса за шофьорския курс.
На  таблета ще намерите инсталирано мобилното приложение MotoTest на фирма ГенСофт за решаване на електронни листовки и много авторски материали, разработени от "Зелена вълна" в помощ на курсиста - видеоуроци за обучение в къщи:

"Кръстовище"
"Изпреварване"
"Устройство на автомобила"
"Правилото на двете секунди"
ESP -система за контрол на движението
Активна и пасивна безопасност на VOLVO и др.

Повече информация за експресните шофьорски курсове на автошкола "Зелена вълна", цената и графикът на стартиране на всеки курс можете да получите на тяхната интернет страница www.zelena.info.

А всички новости около мобилното приложение MotoTest можете да следите във фейсбук страницата MotoTest Листовките на КАТ или да присъствате на някои от семинарите на фирма ГенСофт.
Преди десетина дни на семинара "Софтуер като изкуство" във Варна Никола Иринчев с удоволствие презентира MotoTest и разказва за създаването на мобилните приложения за решаване на електронни листовки за 3те най-популярни платформи - iOS, Android , WindowsPhone



А най-добре е да свалите мобилното приложение MotoTest за вашия смартфон или таблет и да го тествате.
100% ще ви хареса!

Успех!