сряда, 5 декември 2012 г.

MotoTest и "Нови методи и средства за обучение на кандидат-шофьорите"

Издателска къща и автошкола "Зелена вълна" организираха семинар с преподавателите в учебните центрове за подготовка на водачи на МПС. Събитието се проведе на 3 декември 2012 година в уютната обстановка на Студио 5 на НДК .
Господин Теньо Тенев , президент на ИК"Зелена вълна" и домакин на събитието откри семинара "Нови методи и средства за обучение на кандидатите за водачи на МПС"

Първата презентация бе на инженер Алекси Кесяков, секретар ДОККПБДП, който запозна присъсващите с  някои аспекти от Националната стратегия по безопасност на движението 2011-2020 и с глобален план на десетилетието по пътна беопасност.
Изнесена бе черната статистика на загиналите при пътно-транспортни произшествие през изминалата година и бе направен анализ, че основно загиналите са млади хора и около половината са жертви на неправилна скорост на шофьорите, сблъскване с дърво, челен удар и прочие. Неприятният извод е, че убиваме близките си хора, независимо, че всеки държи на здравето и живота. Имаше предложение кандидат-шофьорите специално да се запознаят със статистиката на пораженията по човешкото тяло при ПТП и сами да си отговорят на въпроса коя част на своето тяло биха желали да счупят или повредят - този подход би действал респектиращо на младите водачи. Както и трябва да се обърне по-голямо внимание при подготовката на водачи, че е несъвместимо с шофирането да се яде, пуши, говори по телефона - всичко това разсейва водача на МПС и пречи на основната работа.
Г-н Кесяков разказа и за предстоящите участия  в ISO 39001 международен стандарт на безопасност и проекта e-call за локализиране мястото на ПТП с цел оказване на по-навременна спешна помощ.

Следващата презентация бе на нашия колега Генчо Чокоев, който разказа  за партньорството между фирма ГенСофт и Зелена вълна , започнало преди 15 години с издаването на CD на Листовките на КАТ за кандидат-шофьори и първоначалния вариант на MotoTest.

Разбира се, в крак с новите технологии тази година ГенСофт пусна приложение за смартфони MotoTest за Windows Phone и iPhone, iPod, iPad.
MotoTest Листовките на КАТ може да бъде закупено от Apple App Store  и Windows Market за около 3 евро и е мобилно приложение, подходящо най-вече за младите кандидат-шофьори. Голямо удобство е да можеш да се подготвяш и обучаваш навсякъде през свободното си време - докато пътуваш, чакаш, лежиш на дивана можеш да решаваш Листовките на КАТ с MotoTest.
MotoTest Листовките на КАТ има 3 режима - Обучение , Изпит и Поправка и е направен да генерира листовки по специален алгоритъм съгласно новия формат на КАТ за кандидат-шофьорския изпит  при който за всеки курсист се генерира уникална листовка.
Приложението създава специален Ранг на курсиста, който дава информация за степента на подготовката му; следи за грешките му и набляга на тях в режим Поправка, а в режим Изпит засича време от 20 мин за решаване на листовката и така създава реална представа на кандидат-шофьора за предстоящият теоретичен изпит пред КАТ.
От ГенСофт казаха, че се очаква в най-скоро време да излезе и MotoTest за операционна система Android и така потребителите на смартфони ще имат избор да решават Листовките на КАТ на трите най-популярни операционни системи у нас.


Следващият презентатор бе господин Константин Крумов, търговски директор на корпорацията ДейДио АД от Велико Търново, който представи специализиран софтуер за кандидат-шофьори и автошколи в 3 направления.
Техен основен продукт е Автобухал - създаден в взаимодействие с автошколите и състоящ се от 5 модула в 1- изпитни тестове, мултимедийно обучение, 3D симулации, закон и правилник .
Изпитните тестове са според изискванията на автомобилната администрация, обучението е с озвучаване и коментари, а 3D симулатора на пътни ситуации е направен като електронна игра с цел да се приближи до възприятията на младото поколение.

Другите 2 софтуерни продукта на компанията ДейДио са предназначени за автошколите.
Създаден е web каталог за автошколи "Автошколи.BG"  - предназначен за популяризиране на даден център за обучение на кандидат-шофьори. Каталогът  предлага мини сайт за всяка автошкола - за описание на колите, с които работят; категориите , които подготвят и всичко друго, което ще спомогне за пълно представяне на школата.

И другият софтуерен продукт , който предлагат от ДейДио е AutoRegisterPremium -представляващ офис регистър за специфичната дейност на автошколите, предназначен е за организиране дейността на всеки учебен център за обучение на водачи според изискванията на ИААА и КАТ.  
По думите на търговския директор на ДейДио вече 200 от 600-те школи в България ползват регистъра за своята работа.


Господин Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи представи техния проект "Спешно здравно досие"

На базата на статистиката от миналата година , че 200 души са загинали при катастрофи само заради ненавременна медицинска помощ Асоциацията е подкрепила идеята за създаване на  продукта "Спешно здравно досие"  със синтезирана информация по 14 важни параметъра:
-име;
-лице за контакти при спешен случай;
-12 най-важни за травматолозите данни като алергии, диабет, кръвно и т.н.
Съществува възможност и за разширено медицинско досие по желание , извън 12те параметъра за спешна реанимация.

На всеки човек се издава електронна карта "Спешно здравно досие", а на неговия автомобил се залепя стикер за обозначение, че водачът има спешно здравно досие от което  да се прочетат необходимите данни при нужда.
Когато екипите на спешна помощ се снабдят с таблети оказването на бърза помощ на пострадалите ще е наистина навременна.
Посланието беше ясно: "Заедно можем да спасим животи!"


На семинара бе дадена думата и на госта -  госпожа Андреева от Изпълнителна агенция автомобилна администрация да отговори на въпроси към ИААА.
Основната информация постоянно се актуализира на добре поддържания сайт на агенцията, където може онлайн да се решават листовки и да се подготвя кандидат-шофьорът.
Госпожа Андреева ясно очерта сроковете за преминаване към електронни тестове:
от 1.03.2013 поне 25% от курсистите трябва да се явяват на електронни тестове на изпит
към 1.01.2014 - 50%
към 1.01.2015 - 75%
към 1.01.2016 - 100%.
И сподели лично мнение, че електронните тестове не заместват обучението и изпитът се променя само като форма, а не като съдържание - затова е много важна ролята на школите за обучение на добри шофьори.

И в края на семинара домакинът Теньо Тенев от Зелена вълна показа пилотен филм по тема 8 "Преминаване през кръстовище" и разказа за своите методи на обучение в автошкола "Зелена вълна". Показа и своя метод на обучение с Виртуален екран - специална софтуерно програмирана дъска с възможности за създаване на обучителни ситуации с постепенно услужняване задачите за курсистите. Виртуалният екран ще бъде качен на сайта на Зелена вълна за свободен достъп , без да може да се сваля, но ще бъде от полза на всички преподаватели от автоцентровете в страната. Идеята е да се унифицира подготовката на кандидат-шофьорите така, че тя да става все по-добра с използването на нови методи за обучение.

След официалната част на семинара имахме възможности за разговор между колеги, програмисти, търговци , обединени не само от бизнес интереси, а от общата кауза да се повиши безопасността на движението по нашите пътища.

Най-приятната част от вечерта беше спектакълът на Георги Мамалев "Какво става", на който бяхме гости благодарение на нашия домакин Теньо Тенев.  Малко смях и забавление за разтоварване в напрегнатото ни ежедневие. 

*репортер от мястото на събитието: Валя Маринова

вторник, 4 декември 2012 г.

Коледни подаръци от ГенСофт

Идва Коледа !
Време е за промоции и подаръци !

В унисон с доброто преколедно настроение фирма ГенСофт ООД реши да зарадва своите клиенти със скромни подаръци при покупка на някои продукти от серията MoneyWorks.
Едва ли тези подаръци ще накарат клиента да си купи складов софтуер , просто искаме клиентът да се почувства специален, да усети коледния дух и празничното настроение с този жест на внимание, заявиха от ГенСофт.
При покупка на складовата програма MoneyWorks, производство или счетоводство ще получите една технологична химикалка с 4GB USB флашка.
А за мобилните хора, желаещи да ползват интернет-версията на MoneyWorks подарък ще бъде страхотния таблет Google Nexus 7
Няма нищо по-хубаво да следиш бизнеса на една ръка разстояние, нали?
MoneyWorks Web работи много добре  на това устройство през браузър и отвсякъде имате достъп до вашите данни, складови операции, складови наличности и пр. - въобще всичко , което ви трябва за управление на вашия склад.

Подаръците ще се раздават през целия месец декември с покупка на изброените модули на складовата програма MoneyWorks.

Повече информация можете да видите на www.gensoft.bg
Както и да посетите специализирания блог на складовата програма MoneyWorks
Или просто да се обадите на националния номер 07001 93 93
 и да се информирате на цената на един градски разговор  за всичко, което ви интересува ;)