петък, 10 февруари 2012 г.

ЗА или Против АСТА ?


От седмица в медийното пространство много се говори за споразумението ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), което нашата страна е подписала в Токио. Самото споразумение е търговско споразумение за борба с фалшификациите и защитава авторските права. Но в нашата страна , а и редица други се надигна вълна от недоволство - пишат се петиции, писма до нашите евродепутати  преди  споразумението да бъде одобрено от Европейския парламент 

1.Каква е вашата позиция г-н Иринчев ? Като съдружник в  софтуерна фирма вие ЗА или Против споразумението сте? 

Отделих време да прочета това прословуто споразумение ACTA .
На пръв поглед изглежда добре – да се спрат ментетата и да се защитят производителите. Какво се получава на практика – Китай не е подписал това споразумение, а е факт, че голяма част от фалшификатите идват оттам. Значи ментетата не могат да се спрат.
Какво става с останалата част от споразумението? Да се защитят авторските права! Пак звучи чудесно, но дали е приложимо на практика? Ако аз си пусна клип в YouTube може би нарушавам нечии авторски права, защото не съм си платил да го слушам. Дори публикуването на линка по-горе вече е нарушение на авторски права, тъй като аз не съм го писал това споразумение, а го разпространявам.
Твърди се в споразумението, че правата на потребителите и личното им достойнство ще бъдат защитени - обаче това се дава като опция, която всяка държава може да си тълкува както и е угодно. Това е притеснително, тъй като видяхме как се толерира  личното достойнство в някои държави  при полицейски акции.

2. Не се ли получава парадокс: вие сте  разработчици, производители на софтуер и би трябвало да подкрепяте защитата на авторското право, нали благодарение на своя труд печелите ?

Вижте, ние сме ЗА защита на авторското право. Също така сме за защита на свободата във всичките и форми. Твърдо сме против ментетата, които в много случи дори са опасни за здравето. Не мога обаче да се съглася да се търси отговорност от собствениците на дата сървъри какво са качили техните потребители на тях.
 Ние предлагаме ERP софтуер и интелектуалната собственост на  продуктите MoneyWorks и  Bizzio е наша. Обаче данните, които потребителя си въвежда са си негова собственост и той си носи отговорност за тях. Дали ще си въвежда информация за складовите наличности или график за разпределение на служителките си по околовръстното си е лично негова работа и трябва да се разграничи кое на кого е отговорност. Ако има нарушение на законови норми или авторски права, отговорността не е на производителят на софтуер, предоставил базата данни или съответното дисково пространство.

3. Какво по-точно ви притеснява в това споразумение? Кои текстове смятате , че биха нарушили личните свободи?

Чл. 9. ал. 3. При нарушение на авторските и сродните им права се предвиждат сериозни глоби за нарушителите.
Въпроса е кои са нарушителите? Някой е качил едно клипче във Vbox. Друг е сложил линк към него на стената си във Facebook. Първия е анонимен, доколокото може да си анонимен в Интернет и за да се издири трябва да се положат сериозни усилия. Обаче втория го знаем много добре – има си име, снимка и т.н. И това ще подлежи на наказание ?!

Чл.12. ал.1. Съдебните органи имат право да постановят незабавни и ефективни мерки срещу лице, или когато е целесъобразно, трето лице за предотврятяване на извършване на нарушението ...
Пита се в задачата кое е третото лице в случая? Това дава възможност на правоохранителните органи да блокират работата на всеки, включително на Facebook. Ако вие качите една хубава зимна картичка на стената си, която е обект на авторско право и вас по някаква причина не могат да ви открият, какво по-лесно от това да се спре Facebook в цял свят и никой няма да наруши авторското право на художника. Това се отнася и до YouTube и до Google дори. Ами аз ако търся Стивън Кинг в Google и намеря някъде негова книга мога да я прочета и да му наруша авторските права. Не е ли по-лесно да се вземат незабавни и ефективни мерки и да се спре търсачката?

Има и още доста двусмислени разпореждания. Най-важното – не  е ясно защо е цялото това споразумение, при положение, че има закон за защита на авторското право?
Можете да прочетете още мнението на колегата Митко Ганчев   какво променя АСТА .


4. И последен въпрос - утре 11 .02.2012 г се организира национален протест "Спри  АСТА"
Вие ще участвате ли?

Да, смятаме да участваме и призоваваме всички мислещи българи да участват.
Прочетете повече на страницата на събитието във Фейсбук
В София е от 11 часа пред НДК. Очакваме Ви.