сряда, 27 март 2013 г.

Закъсняла оферта за информационно обслужване на ИЗБОРИ 2013

Фирма ГенСофт принципно не се занимава с политика, а с бизнес.
Коментирайки в офиса вчерашния търг за информационно обслужване на предстоящите предсрочни избори 2013, спечелен от единствения явил се кандидат, един колега предложи да се броят бюлетините с нашата складова програма MoneyWorks.
Посмяхме се дружно, но ентусиазираният колега доразви сериозно идеята си направо до оферта. При така положения труд няма начин да не я публикуваме с ясното разграничение,че всички имена и партии са случайни, и в никакъв случай не правим прогнозни резултати :)
Пък и как да не се похвалим каква готина складова програма са написали нашите програмисти - мултифункционална отвсякъде :))


Как можем да преброим изборните резултати със складовата програма MoneyWorks на ГенСофт?

Една интересна идея ми хрумна как може държавата в реално време да даде вярна информация за резултатите от изборите, използвайки български софтуер за безпари :)

За начало софтуерът се инсталира в ЦИК, което прави 20-30 лиценза на MoneyWorks за Windows.
Създава се номенклатура от стоки.
Стоките ги кръщаваме с имената на партиите любими и ги продаваме на народонаселението.
Дотук нищо ново - и на практика всички партийни лидери се опитват да ни продадат скъпо и прескъпо "народните" си избранници. Вярно, че някои централи плащат за гласа ни, но както се казва - "Дай, за да получиш " :) . Наблюдавайки разликата в жизнения стандарт преди и след депутатстване определено инвестицията си заслужава.
За да бъде картинката ясна нека стоките да поддържат партиди, които да са обвързани с конкретния избирателен район. За какво ни е необходимо това ? Ами за да можем в характеристиките на опишем кои са лицата / или задниците по избор/, които ще представляват любимата ни партия в любимото Народно събрание.



Но малко се отплеснахме в лирически отклонения - да продължим с техническата част.
В ЦИК се инсталира Интернет версията на програмата MoneyWorks.
Можем да направим един клиент с име "Народ" и парола 2013.
Това ще позволи на всеки избирател лесно и бързо да се логне и да погледна листите на партиите и да прецени кой евентуално заслужава доверие.
Финансистите могат да сметнат колко пари ще се икономисат от плакати и билбордове, чрез които ни запознават с партийните листи по изборите. А "Зелените" ще се радват на колко дървета сме спасили живота :)




Продължаваме хронологично.
Идва заветния  изборен ден и изборите преминават тихо и спокойно с малки корупционни нарушения.
Изборните секции затварят и бюлетините се броят.
След преброяване на бюлетините Председателят на секцията се логва с име и парола в Интернет версията на MoneyWorks като клиент и започва да прави клиентска поръчка.
Поръчката се извършва на клиент Изборна секция номер 13

Това се отразва директно в ЦИК и на базата на тази информация може да се даде предварителна информация за резултатите от вота.



Естествено не можем да минем без следващата стъпка - чувалите с бюлетини, които пристигат в ЦИК за повторно броене.
Технически това се прави с Продажба чрез засичане на поръчаните количества.
Много е удобно, защото, ако има разлика между преброеното от изборната секция и преброеното в ЦИК - поръчката светва с проблем и трябва пак да се брои!


А клиентът "Народ" с името и паролата си може да следи всичко онлайн - няма скрито покрито и няма протести след изборите.

А за социолозите има и графика:



Колко би струвало това?
  • 20 работни места Win MoneyWorks по 100лв всяко /все пак сме патриоти и 75% отстъпка за закъсалата ни държава в тия трудни времена можем да си позволим/;
  • 1 Интернет версия на MoneyWorks за 1000лв / по горните причини/
  • Да обучим 2000 човека как да си вкарват резултатите - по 10 лв човек

Всичко за софтуер 23 000лв.

Забележка:
Посочените цени са без ДДС.
При евентуални финансови затруднения на бюджета можем да коригираме сумата или да я разсрочим до следващите избори.
Да живей електронното правителство !  :)

9 коментара:

  1. И ТОВА ЩЕ СТАНЕ,НО НЕ СЕГА....ВСЕ ПАК НЯКОИ НЯМАТ КОМПЮТРИ....

    ОтговорИзтриване
  2. Социолози, политолози и други подлози ще трябва да се регистрират в бюрата по труда. Да му мислят после как да оправят статистиката за броя на безработните.

    ОтговорИзтриване
  3. Вижда ми се доста добра идея, това че ще позволи на всеки избирател лесно и бързо да се логне и да погледна листите на партиите и да прецени кой евентуално заслужава доверие.Финансистите могат да сметнат колко пари ще се икономисат от плакати и билбордове, чрез които ни запознават с партийните листи по изборите. Общо взето всичко благодарение на технологиите които не спрат да се развиват, ще се улеси и ще става по бързо.Сещам се за тези предавания където трябва да изпратиш смс за да подкрепиш някого и в момента в който кажат стоп на гласуването след секунди вече знаят кой е победител или обратното.Но не знам до колко това е истина.

    ОтговорИзтриване
  4. Така е какво и вие пишете за да бъде картинката ясна нека стоките да поддържат партиди, които да са обвързани с конкретния избирателен район, за да може в характеристиките да се опише кои са лицата които ще представляват любимата партия в любимото Народно събрание.Макар че усещам лека ирония в това което пишете.Вече всеки може да си направи партия което за мен лично не е правилно.Благодаря за статията беше ми от голяма полза и се радвам че ни пишете да но често го правите.

    ОтговорИзтриване
  5. Блога ви е доста информативен и се радва, че ни пишете така,често понеже с навлизането на Интернет вече става всичко с него.Дали е е реклама на даден продукт или цяла фирма няма значение, важното е че става бързо и по достъпно за по голям окръг от хора.Не знаех, че това се отразява директно в ЦИК и на базата на тази информация може да се даде предварителна информация за резултатите от вота.И всичко ще бъде доста по чисто и явно за тези,които не вярват дали вота е такъв или не.

    ОтговорИзтриване
  6. Тук давате страхотен пример за това как може държавата да следи за това дали се гласува правилно, за да няма измами. Но съм сигурна че колкото и да се опитваме все някакви хакери и не добри мисли ще се опитват да саботират всичко .Надявам се да ни пишете пак.От снимките се вижда ясно какво имате предвид.Има доста социолози и графици, но ми е много интересно тези социолози от къде вадят тези извадки!?

    ОтговорИзтриване
  7. Лично аз не съм особено голям привърженик на елекстронното правителство и преди няколко дни се останови, че хора,които изобщо не са привърженици на някакви си партии и дори не са гласували присъстват в списъците,което за мен е показателно че всеки може да си прави както поиска и става още по лесно да се манипулират изборите и трябва да се прекрати всякакво електронно гласуване.Нека си действаме по стария начин да отидеш лично.Дори ако зависеше от мен бих сложила закон,който да позволва да гласуват само тези,които имат среднообразование, а не без никакво да го правят.

    ОтговорИзтриване
  8. И на Евроизбори 2014 темата пак е актуална . Толкова пари, хвърлени на вятъра!!!

    ОтговорИзтриване