неделя, 5 януари 2014 г.

Гордеем се с постиженията на колегата Николай Петров и неговите шампионски умения по редене на Рубик куб !

Уникална изложба на пъзели и главоблъсканици в Етнографския музей


Времето около коледните празници се оказаха много подходящо за една много интересна и необичайна изложба "Куб на Рубик и други главоблъсканици".
Изложбата от кубчета на Рубик и други производни механични пъзели от колекцията на семейство Дулеви е разположена в една от залите на Националния етнографски музей на пл. Княз Александър I 1 и ще бъде на разположение на посетителите от 18 декември 2013 до 21 януари 2014г.

Подредени са повече от 40 механични главоблъсканици и разновидности на Рубик куба.
Освен това ще видите и десетки други обемни пъзели от всякакъв вид.
Голяма част от експонатите са любимите на поколения кубчета на Рубик.


Собственикът на изложбата Тихомир Дулев смята, че тези интересни главоблъсканици много добре развиват пространственото и логическото мислене. Дори могат да бъдат успешна конкуренция на таблетите и да създават разнообразни умения у децата.
От 5-6 години Тихомир Дулев се е запалил по новите разновидности на кубчето на Рубик - новите модели 3х3, 6х6, пирамидки и прочие и е започнал да събира различни екземпляри.
Така се е получила тази колекция, която съдържа вече над 40 вида модификации на кубчето на Рубик.

По време на откриването на изложбата бе направена демонстрация по бързо редене на кубчета от републиканските ни шампиони на Куб на Рубик - Николай Петров и Пираминкс - Борислав Марчовски.


Николай Петров е българинът, който държи националния рекорд по бързо подреждане на кубчето на Рубик. Неговото най-добро постижение засега е 11 секунди и 71 стотни и бе постигнато на авторитетното международно състезание Serbian Open 2012  в Белград, Сърбия.
Николай е получил първото си кубче на Рубик като подарък когато е бил 5 годишен и след дълго прекъсване се завръща към любимото си хоби преди 5-6 години. 
Много е доволен, че работата му позволява почти цял ден да се занимава с любимото си хоби.
Тъй като в повечето време говори по телефона, използва свободата на ръцете за тренира своите ловкост и умения.
Учи много формули за бързо редене на кубчето на Рубик и става все по-добър и по-бърз в своите движения при подреждането на куба. А най-много го радва, че кубчето на Рубик може да забавлява ума и кара човек да прогресира в своите възможности.


Днес Николай Петров и Борислав Марчовски бяха интервюирани от репортерката  Линда Джонголова от Нова Телевизия и имаха възможност в национален ефир да покажат своите умения и способности.



Борислав Марчовски направи демонстрация в подреждането пирамидката - неговата коронната дисциплина с национален рекорд 3 секунди и 97 стотни поставен тази година в Турция.

Според Николай Петров и Борислав Марчовски всеки може да се научи да реди кубче стига да има желание:  може да потърси в интернет алгоритми и формули за бързо редене или може да се свърже с BCA - Bulgarian Cubing Association и чрез техния форум да намери много приятели и съмишленици за любимото си хоби. 
На интернет адрес http://rubik-forumbg.forumotion.com можете да се информирате как да започнете с кубчето на Рубик когато сте съвсем начинаещ или да проверите за предстоящи състезания и сбирки с другите фенове на Рубик.


Какво е ловкост на пръстите и бързина на ума - гледайте във видеото!
Вижте колегата Николай Петров колко е добър!

Ако имате свободно време не пропускайте изложбата на Рубик и други главоблъсканици, за да има какво да разказвате на вашите деца !

1 коментар:

  1. Работно време на Етнографския музей е от 10.00 - 16.30 часа (вторник - неделя)

    ОтговорИзтриване